09
DSC_5501
02
06


05
03
07
01
12





boundaries by mirrors



A project to design a beauty salon in Omotesando. Located on the second floor, if the stations were to be placed along the glass wall facing the exterior staircase, the backside of the stations would be visible. For this reason, it was necessary to devise ways to make customers unaware of the backside. A mirror with reduced transmittance was attached to the back of each station to reflect the surrounding environment, thereby gently dividing the indoor and outdoor space. In addition, the weight and diameter of the pipes that make up each station were adjusted so that it can be easily moved in anticipation of filming and so forth. The mirrors are circular in shape to give the impression of lightness. 


USE   beauty salon
SITE   4-13-10 Jingumae,Shibuya-ku,Tokyo-to,Japan
COMPLETION   2022
CLIENT   BRIDGE, Inc.
DESIGNER    Takuya Yamamoto
PRODUCTION   studio HOHO
PHOTOGRAPH   Kenichi Inagaki




ミラーによる境界線



表参道の美容院設計の案件。本店舗は2階に位置しており、外階段に面したガラス張りの壁面に沿うようにセット台を配置すると外階段からはセット台の裏側が見えることになる。そのため、来店する利用客へ裏側を意識させないような工夫が求められた。そこでセット台の裏面に透過率を下げたミラーを貼り、ミラーに周辺環境を映すことでセット台に屋内外の空間をゆるやかに仕切る役割を持たせた。また、セット台を構成するパイプ重量と径数を安定するよう調整し、撮影等を想定して可動できるようにした。ミラー部分は圧迫感のない軽い印象となるよう円形を選定した。


用途  美容院
場所  LOUWE 表参道  東京都渋谷区神宮前4丁目13 – 10 LichthouseOmosan 2F
完了  2022 年
依頼  株式会社BRIDGE
設計  山本卓弥 
製作  studio HOHO
撮影  稲垣 謙一 (kenichiinagaki.com)